Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Rio de Janeiro

Rio de Janeiro hasznos tippek

Rio de Janeiro, Brazília, Hasznos tippek

Hasznos tippek

Rio de Janeiro, Brazília, Hasznos tippek

Éghajlat
Brazília a trópusi éghajlati zónában fekszik: állandóan magas a hőmérséklet, magas a levegő páratartalma és sok a csapadék.

Időeltolódás
Rio és Magyarország között attól függően, hogy éppen nyári vagy téli az időszámítás, 3-5 órányi az időkülönbség. Természetesen Brazíliában van korábban.

Egészség
Brazília lakott területein nincs szükség védőoltásra. Gyógyszertárat szinte minden sarkon találunk, van amelyik éjjel-nappal nyitva tart. Keressük a Farmácia feliratot.

Nagykövetség
S.E.S. Av. das Nações, Quadra 805. Lote 19.
70413-900, Brasilia
Tel: 61-443-3434

Pénz
Brazília hivatalos pénzneme a real, váltópénze a centavo. Utazáskor amerikai dollárt vigyünk magunkkal, mert azt mindenhol beváltják. A bankok hétköznapokon 10:00 - 16:00 között tartanak nyitva. Hivatalos pénzváltó irodákban olcsóbban válthatunk.
Bankautomatákat sok helyen találunk, ezek általában Maestro és Cirrus kártyákat fogadnak el. Visa és MasterCard kártyákkal sok helyen tudunk fizetni. Figyeljük az ismerős jelzéseket.

Elektromosság
Az elektromosság 110 V és 60 Hz, a szállodai szobákban szinte mindig vannak konnektorok. Adapterre nincs szükség.

Internet
Rioban sok helyen találhatók internetklubok, ezek a bevásárlóközpontokban Internet Café-ként működnek és könyvesboltokban is megtaláljuk őket.

Telefon
Az utcán sok helyen találunk sárga és kék színű telefonfülkéket. A készülékek kártyával működnek, amelyet üzletekben, postán vagy utcai árusoknál vásárolhatunk meg.

Posta
Nagyvároshoz képest viszonylag kevés postát találunk. Keressük a kék alapon sárga betűkkel írt Correio feliratot. A levelek légipostán viszonylag biztonságosan, 10 napon belül megérkeznek.

Borravaló
A számla rendszerint a 10-20%-os borravalót is magába foglalja. Külön borravalóra nincs szükség, ha mégis felkerekítjük a számlát nagyvonalúnak fogunk tűnni. A szállodai személyzetnek 1-2 real borravalót illik adni.

Közbiztonság
Rio közbiztonsága rosszabb, mint az európai nagyvárosoké, a bűnözők egy része a legdurvább erőszaktól sem riad vissza. Kora hajnalban és késő este ne menjünk a tengerpartra és vasárnap kerüljük a Centrót is.

Vám
Beutazáskor vámmentesek a személyes használatú tárgyak 100 dollár értékhatárig. Külföldi valutát korlátlan mennyiségben hozhatunk magunkkal. Kiutazáskor 175 € értékig illetékmentesen hozhatók értékek.

Forrás: Dr. Hirschler Katalin: Rio de Janeiro és környéke

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!