Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Rio de Janeiro

Rio de Janeiro történet

Rio de Janeiro, Brazília, Történet

Rio de Janeiro története

Rio de Janeiro, Brazília, Történet

Brazília egyik legkedveltebb úti célja, Rio de Janeiro az ellentétek városa, ahol a luxus és a nyomor jól megfér egymás mellett. Napjainkban is mágnesként vonzza a látogatókat. 

Brazília második legnagyobb és legsűrűbben lakott városa természeti kincseit tekintve az ország leggazdagabb és legváltozatosabb gyöngyszeme.

Rio de Janeiro öblét 1499-ben fedezték fel a portugálok. Nevét egy tévedésnek köszönheti: a Guanabara-öböl felfedezői azt hitták, hogy egy folyó torkolatát találták meg, és mivel mindez januárban történt Január folyónak keresztelték: Rio de Janeiro.

Rio csak a XVIII. században vált Brazília legfontosabb kereskedelmi központjává, amikor átvette a vezető szerepet Salvador da Bahiától.

Amikor 1808-ban Napóleon elfoglalta Portugáliát, a lisszaboni udvar Brazíliába menekült és Rio de Janeiro lett mindkét Portugália fővárosa. A függetlenség kivívását követően pedig 1822-től Rio lett a brazil császárság fővárosa.

A Brazil Köztársaságot 1889. november 15-én kiáltották ki, élére Manuel Deodoro da Fonseca marsall került, ő lett Brazília első elnöke. Az 1900-as években a város kulturális és társadalmi élete is fellendült, egyre több építkezés kezdődött.

A város életében nagy változást 1960 hozott, ebben az évben költözött át a főváros Brazília városba. Rio de Janeiro jelentősége az ország életében nagymértékben lecsökkent, de lakosainak száma továbbra is növekedett.

Az utóbbi ötven évben Rio sokat fejlődött, és lakosainak száma mára eléri a 6 milliót. Rio ma is a tengerparti életet és a nagyvárosi pezsgést egyesítő metropolis, amely számos látnivalójával és a híres karnevállal elvarázsolja a turistákat.

Forrás: Dr. Hirschler Katalin: Rio de Janeiro és környéke

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!